streda 25. septembra 2013

Brokolica- naša zelená kamarátka:)

   Brokolica

-porcia vitamínov a energie !

V prospech zdravia stimuluje metabolizmus

-zabraňuje rakovinovému bujneniu
-posilňuje imunitný systém
-podporuje krvotvorbu a krvný obeh
-eliminuje stresovú záťaž
-zlepšuje činnosť svalov
-zabraňuje vzniku šedému zákalu
-spomaľuje starnutie pleti
 

Vynikajúco chutí samostatne i ako príloha k rôznym jedlám. Vďaka jednoduchému spracovanie patrí k obľúbenej zelenine v našom jedálničku. Považovaná je za jeden z najväčších zdrojov vitamínov a energie , ako aj za prírodný liek na mladosť. 

ZO STREDOMORIA 
Sýtozelená hlúbovitá zelenina pochádza pravdepodobne z Apeninského poloostrova, kde ju pred vyše tritisíc rokmi pestovali Etruskovia. Staroveký národ už vtedy poznal celý rad pozitívnych účinkov brokolice na ľudské zdravie. Približne v 16. storočí sa kurióznym spôsobom dostala táto zelenina do Francúzska, kde ju vo svojej batožine priniesla Katarína Medicejská. Najväčší rozmach zaznamenala až počas silnej talianskej migrácie v 30 rokoch 20. storočia, keď prenikla na americký kontinent. Brokolicu na Apeninskom poloostrove spočiatku nazývali "brocco" (stonka,vetvička), no postupom času sa zaužívalo pomenovanie "broccoli". Taliansko je v súčastnosti najväčším exportérom brokolice a jeho kuchyňa obsahuje najviac receptov s touto vynikajúcou zeleninou.
VITAMÍNOVÁ BOMBA
-vitamíny : B, C, E , K
Táto hlúbovitá zelenina obsahuje viaceré cenné minerály -draslík, fosfor, magnézium, meď, vápnik, zinok, železo. Takisto je zdrojom antioxidantov , fytochemikálií a vlákniny ( trikrát viac ako v krajci chleba).
  
LIEČIVÉ ÚČINKY
Experti na výživu i mnohý lekári radia brokolicu medzi desať najzdravších potravín na svete.Jedným z dôvodov je fakt, že obsahuje látky izotiokykáty. V našom organizme neutralizujú karcinogénne látky, a tým pádom zabraňujú rakovinovému bujneniu. Mnohé štúdie preukázali silný účinok izotiokynátov pri prevencii: rakoviny pažerák, pľúc, či iných druhov rakoviny tráviacej sústavy, nádorov prsníka, rakoviny prostaty. 
Brokolica obsahuje cenné karotenoidy , ktoré minimalizujú riziko vzniku šedého zákalu. Lekári ju odporúčajú konzumovať pacientom trpiacim na srdcové choroby a chudokrvnosť. Brokolica udržuje krvný tlak pod kontrolou, prispieva k tvorbe červených krviniek. Jej pozitívne účinky sa ukázali aj v boji proti Alzheimerovej chorobe a osteoporóze. Vďaka vysokému podielu horčíka podporuje činnosť svalov a prenos nervových vzruchov. Preto by sa mala jesť pri depresívnych stavoch, alebo zvýšenej stresovej záťaži. Zistilo sa tiež, že spomaľuje starnutie pleti a omladzuje organizmus.


KÚPA A SPRACOVANIE
Čerstvú brokolicu spoznáme podľa sýtozelenej farby, pričom ružičky môžu mať jemný modrozelený odtieň. Hlávka musí byť uzavretá a pevná. Žlté škvrny na ružičkách sú náznakom zlého skladovanie, ako aj končiacej doby čerstvosti.  Brokolicu je najlepšie zabaliť do fólie a uložiť do chladničky , kde vydrží max. 3 dni. Dá sa skladovať aj v mrazničke, pričom si zachová všetky prospešné látky. Pokiaľ ide o prípravu brokolice, najčastejšie sa zvykne variť ,alebo dusiť na pare. Takto sa zvýrazní jej farba a chuť. Aby sa brokolica rovnomerne uvarila je vhodné ju postaviť do vyššieho hrnca ,zaliať vodou iba stonky a prikriť pokrievkou. Za krátky čas ružičky a stonka zmäknú . V surovom stave je brokolica väčšinou ozdobou rôznych šalátov. Do polievok a teplých pokrmov sa pridáva až tesne pred ich dokončením , čím si zachová podstatnú časť prospešných látok .

NUTRIČNÉ A ENERGETICKÉ HODNOTY
100 g brokolice obsahuje :
  • kalórie- 33 kcal
  • energia- 138 KJ
  • sacharidy- 2,9 g
  • tuky- 0,9 g

Dúfam že máte radi brokolicu, lebo ako ste sa dozvedeli je veľmi zdravá a prospešná. Ja s brokolicou kamarátka nie som , ale to nevadí :) Majte sa , peknee :-)




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Archív blogu